Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien, ook de mens, het konijn en de fret kunnen slachtoffer worden van deze springende parasiet.
Iedereen heeft wel eens van vlooien gehoord. Veel mensen hebben ze ook wel eens gezien. Ze zijn groot genoeg om met het blote oog te zien. Maar doordat ze in de dikke vacht van onze honden en katten wegkruipen zien we ze lang niet altijd. Ze vallen meestal pas op als ze springen. Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.
Symptomen
Symptomen die erop duiden dat een huisdier vlooien heeft, zijn onder meer krabben en een algemene rusteloosheid. Veel honden en katten krijgen haaruitval en korstjes op de huid, vooral op de lage rug vlak boven de staart. Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat zichzelf gaan krabben, bijten en overmatig poetsen.
Met een vlooienkammetje kunnen vlooien die op dat moment net op het dier zitten gevangen worden. Met een dergelijk kammetje worden ook de vlooienuitwerpselen uit de vacht gehaald. Dit zijn zwarte poepjes, zo groot als zandkorreltjes, die voor 90% uit bloed bestaan. Wanneer de poepjes op een witte vochtige tissue worden gelegd, zal zichtbaar worden dat het bloed is, er ontstaat een rood vlekje.
Bij een vlooienplaag kunnen vlooien ook bloed van mensen drinken. De schade die hierbij ontstaat uit zich als kleine jeukende rode bultjes op met name de onderbenen.
Vlooienallergie
Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Dieren met een vlooienallergie hebben huidproblemen. Een vlooienallergie kan met een bloedtest worden aangetoond, maar meestal is dat niet nodig omdat met de klinische symptomen al een diagnose gesteld kan worden.
Bij dieren met een vlooienallergie is het van essentieel belang om vlooien grondig te bestrijden. Door te zorgen dat er geen vlooienbeet plaats kan vinden zullen er ook geen klachten ontstaan en is het dus niet nodig de jeuk met medicatie te onderdrukken.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes (tot wel 50 eitjes per dag!) in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na twee tot vier dagen komen er larven uit deze eitjes. De larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. Je hebt een vergrootglas nodig om ze goed te zien. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 5 maanden in leven blijven en zijn bestand tegen een allerlei invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen en warmte komen de popjes uit. Er zijn weer een heleboel volwassen vlooien bijgekomen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af in de omgeving van het huisdier, dus bijvoorbeeld in uw huis. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, in kussens en dekens en tussen de kieren en plinten. De popjes zijn plakkerig en kunnen met zelfs niet met grondige huishoudelijke reiniging verwijderd worden.
Besmetting
Wanneer een dier vlooien krijgt van een ander dier, moeten beide dieren langdurig en nauw contact met elkaar hebben. Het is daarom onwaarschijnlijk dat je huisdier vlooien krijgt door toevallig contact, bijvoorbeeld in een park, met een ander dier dat vlooien heeft.
Als je vlooien op je huisdier aantreft, is de meest waarschijnlijke reden hiervoor dat hij in een ander huis is geweest waar vlooien zijn, of dat een andere kat of hond ze in jouw huis heeft gebracht.
Bestrijden
Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. De vlooien die we zien vormen slechts het topje van de ijsberg.
Als meer dan één kat of hond in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden. Eén onbehandeld huisdier kan fungeren als ‘vluchthaven’ voor vlooien wat zou kunnen leiden tot een nieuwe plaag.
De middelen
De hond of de kat wordt behandeld met een vlooienmiddel dat op de huid werkt. Er zijn pipetjes beschikbaar die je in de nek kan druppelen, de zogenaamde spot-on’s. Het werkzame middel wordt door de talglaag van de huid verspreid. Vlooien die het dier bijten worden binnen vierentwintig uur gedood. De meeste vlooien vallen al snel van het dier af. Het is ook mogelijk om een spray of shampoo te gebruiken. Er bestaan ook vlooienbanden maar deze zijn over het algemeen minder effectief. Bovendien hebben ze vaak een korte werkingsduur en het dragen van een bandje is minder veilig in verband met het contact dat je daarmee hebt als je de hond of kat aait.
Het huis, de auto en alle andere ruimtes waar het dier zich bevindt worden behandeld met een omgevingsspray waarmee alle stadia van de vlo gedood worden. De popjes zullen niet meer uitkomen en een vlooienplaag wordt voorkomen.
Ook combinatiemiddelen zijn nodig. U brengt een pipetje in de nek aan dat ervoor zorgt dat de vlooien op het dier gedood worden en tevens worden de ontwikkeling van eitjes en larven verhinderd.
Tevens is er een middel voorhanden bij de kat welke middels een injectie wordt toegediend. Deze injectie werkt een half jaar en zorgt dat de vlo zich niet kan voortplanten. Het is een zeer veilig middel en omdat de vlooien zich niet meer kunnen voortplanten is het zeer geschikt om te gebruiken bij katten met een vlooienallergie om besmetting te voorkomen.
Wij kunnen u uitgebreid adviseren over deze middelen, welke het veiligste en meest effectief zijn in uw situatie.
Voorkom irritatie!